ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


yp.jpgΟ Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν (ΗΠΑ), Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι,Γαλλία) και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (Βρετανία).

Mετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, δίδαξε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Διετέλεσε στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι από το 1978 ως το 1981. Την ίδια περίοδο ήταν Σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το 1981 εκλέγεται ευρωβουλευτής. Το 1984 αναλαμβάνει καθήκοντα Συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα ΕΟΚ.

Από τον Ιούνιο του 1989 μέχρι το 2007 εκλέγεται βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Αθήνας.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Υπουργός Εμπορίου, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την περίοδο 1994-2001 ο Γιάννος Παπαντωνίου χάραξε και υλοποίησε τις πολιτικές που οδήγησαν στην ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science. Το 2010 του απονεμήθηκε το Davignon Fellowship από το ευρωπαϊκό think-tank Friends of Europe και συνέταξε έκθεση με θέμα “The Lessons of the Eurozone's Crisis that Should Shape the EU's G20 Stance”.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει συγγράψει πολλά άρθρα και βιβλία, μεταξύ των οποίων τα ακόλουθα:

- “Foreign Trade and Industrial Development: Greece and the EEC”, Cambridge Journal of Economics, March 1979.
- Διανομή του Εισοδήματος και Συσσώρευση του Κεφαλαίου, η Ελληνική Εκβιομηχάνιση: 1958-1973, Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ, Αθήνα, 1979
- “Growth and Recession in Western Europe” in Maurice Zeitlin (ed.), Political Power and Social Theory, JAI press, London, 1982.
- Ευρώπη και Εθνική Στρατηγική, ΑΙΧΜΗ, Αθήνα, 1993
- Σύγχρονο Κράτος για μια ισχυρή Κοινωνία, ΕΞΑΝΤΑΣ, Αθήνα, 2003
- «Εισαγωγή: Η Ένταξη στην ΟΝΕ και ο Εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Οικονομίας, 1994-2001» στον τόμο Ελλάδα: Η Ένταξη στην ΟΝΕ και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος, Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Αθήνα, 2004
- Το Επόμενο Βήμα, Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Αθήνα, 2006
- «Κεντροαριστερά και Μεταρρυθμίσεις» στον τόμο Για μια Προοδευτική Πολιτική (Επιμέλεια: Χ. Τσούκας), Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, Αθήνα, 2007
- «Κατευθύνσεις Προοδευτικής Διακυβέρνησης» στον τόμο με τον ίδιο τίτλο (Επιμέλεια: Δ. Ξενάκης), Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Αθήνα, 2009.
- «Πολιτική και Οικονομία» στον τόμο Παρεμβάσεις για την Ευρώπη (Επιμέλεια: Δ.Ξενάκης και Θ.Πελαγίδης), Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και το Κέντρο Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, Αθήνα, 2009.
- «Νοτιοανατολική Ευρώπη: Κρίση και Προοπτικές», (Επιμέλεια: Δ. Ξενάκης), Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Αθήνα, 2009.
- «Μετά από 10χρόνια : η Δυναμική του Ευρώ» στον τόμο με τον ίδιο τίτλο, Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, Αθήνα, 2010.
- “Policy Prescriptions for Curing «Eurozonitis»”, Europe’s World, Spring 2011.