Γεώργιος Παπαρσένος

Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ


paparsenos.jpgΟ Δρ. Γεώργιος Παπαρσένος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ (ΔΕΣΦΑ ΑΕ). Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (Ph. D) στην Μηχανολογία από το Τμήμα Μηχανολόγων της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Γλασκόβης.

Διαθέτει σημαντική πολύχρονη εμπειρία σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων του ενεργειακού τομέα, και ειδικότερα του τομέα του φυσικού αερίου και κατείχε διάφορες υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις σε εταιρείες και ομάδες εργασίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Από το 2008 και μέχρι πρόσφατα, υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων Planning Bulgaria Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία.

Για δύο έτη (2006 – 2008) υποστήριξε ως εμπειρογνώμονας, στο πλαίσιο του έργου «Euro – Arab Mashreq Gas Market Project», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ανάπτυξη ενιαίας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Αραβία (Αίγυπτος, Συρία, Ιορδανία και Λίβανος), η οποία λειτουργώντας με κανόνες συμβατούς με την αντίστοιχη αγορά φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συνδεθεί με αυτή στο εγγύς μέλλον.

Από τον Ιούνιο 2002 μέχρι το Μάιο 2005, διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της τεχνικής εταιρείας ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ (ΕΛΠΕ ΑΕ) καθώς και μία από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες στη νοτιοανατολική Ευρώπη που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον ενεργειακό τομέα. Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ ΑΕ, από την ίδρυση της το 1983 και μέχρι σήμερα, παίζει ενεργό ρόλο στα μεγαλύτερα έργα ενεργειακών υποδομών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός) που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα.

Εξαιτίας της δραστηριότητας και εμπειρίας του στον ενεργειακό τομέα υπήρξε μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών και επιτροπών αξιολόγησης και συμμετείχε στη σύνταξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τον τομέα της ενέργειας των φυσικών πόρων με έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Υπήρξε ακόμα επικεφαλής του Συμβούλου Διαχείρισης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενέργειας του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο Υπουργείο Ανάπτυξης (1996 – 2002).

Ο Δρ. Γεώργιος Παπαρσένος έχει εκδώσει περισσότερα από σαράντα επιστημονικά άρθρα, που αφορούν ενεργειακά θέματα, σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.

Μιλάει ελληνικά και άπταιστα Αγγλικά.

Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.