Alekos Cholevas

President
Hellenic Foreign Trade Board


Cholevas.jpgΠροσωπικές Πληροφορίες


Όνομα: Αλέξανδρος Χολέβας

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: president@hepo.gr

Υπηκοότητα: Ελληνική

Έτος Γέννησης: 1965

Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμος, πατέρας 2 παδιών


Επαγγελματική Εμπειρία


1994-σήμερα: Δικηγόρος Αθηνών

2010: Πρόεδρος Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.)

1994-2009: Νομικός σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας. Ειδικότερα τη διετία 1994-1996, προσελήφθην ως εξειδικευμένος νομικός – διεθνολόγος με αντικείμενο την επέκταση του δικτύου της Τράπεζας στις χώρες της Βαλκανικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ευθύνη του ήταν η επεξεργασία όλων των νομικών κειμένων και η συνεργασία με την European Bank for Reconstruction and Development για τη διαδικασία ίδρυσης υποκαταστημάτων στη Βουλγαρία, Γεωργία, Ρουμανία, Μολδαβία και Αρμενία. Την τελευταία τετραετία 2005-2009 ανήκε στο Τμήμα Δικαστικών Υποθέσεων της τράπεζας. 


2002-2004: Επελέγην από Επιτροπή Αξιολόγησης Στελεχών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας να υπηρετήσει ως Διοικητής (manager υγείας) του Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς», ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας. Κατά την θητεία του προτεραιότητα του ήταν η προσαρμογή της λειτουργίας του νοσοκομείου στις νέες απαιτήσεις του περιφερειακού συστήματος υγείας.  Πρώτη του ενέργεια η εκπόνηση master plan και business plan του νοσοκομείου στο οποίο περιλαμβάνονται: η ενίσχυση της υποδομής των ΤΕΠ, με μονάδα βραχείας νοσηλείας, η αύξηση των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας, η δημιουργία νέων νοσηλευτικών πτερύγων, η επέκταση και ανακαίνιση των εξωτερικών ιατρείων. Σημειώνεται δε ότι όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν σε ιδιαιτέρως μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου το νοσοκομείο να είναι καθόλα έτοιμο  για τις απαιτήσεις της Ολυμπιάδας του 2004.


2000-2002: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακα Αθήνας « ΣΩΤΗΡΙΑ ». Με σταθερό άξονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου, το Δ.Σ. με τις αποφάσεις του δημιούργησε νέες νοσηλευτικές μονάδες και χειρουργεία.  Ιδιαίτερα σημαντική θεωρήθηκε τόσο από το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και από τους ασθενείς η απόκτηση του αξονικού τομογράφου που δρομολογήθηκε κατόπιν επίμονων και συνεχών ενεργειών μου προς το Υπουργείο Υγείας.


1999-2000: Διευθύνων Σύμβουλος στην «Ολυμπιακή Τουριστική Α.Ε.», της οποίας επιμελήθηκε την ενσωμάτωση στις Ολυμπιακές Αερογραμμές.


1996-1998: Διευθυντής στο Γραφείο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις της Ελλάδας, κ. Αλέξανδρου Μπαλτά. Στο πλαίσιο της ευθύνης του, μεταξύ άλλων, ήταν ο συντονισμός και η προετοιμασία των διυπουργικών συναντήσεων, των θεματικών φακέλων και των επιχειρηματικών αποστολών του Υπουργείου.


1995-1997: Γενικός Διευθυντής του νεοσυσταθέντος (τότε) Ελληνορωσικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στόχος του οποίου ήταν η ανάπτυξη των εμπορικών και εν γένει οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.


1990-1992: Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στο Παρίσι εργαζόταν στη Γαλλική Ραδιοφωνία (Radio France International- R.F.I).


Εκπαίδευση και κατάρτιση


1989-1992: Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (DEA, PARIS II ASSAS) στο αντικείμενο Διεθνείς Συμβάσεις-Δίκαιο των Συναλλαγών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου και παρέδωσε διπλωματική με τίτλο «Συμφωνίες Προστασίας Επενδύσεων» στον διακεκριμένο καθηγητή Pierre-Marie Dupuy. Την περίοδο εκείνη δημοσίευσε αρκετά άρθρα του σε γαλλικά επιστημονικά περιοδικά.


1992: Επελέγην και παρακολούθησε τα εξειδικευμένα σεμινάρια της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης με θέμα Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο και Δίκαιο της Θάλασσας.


1983-1989: Πραγματοποίησε με υποτροφία τις βασικές του σπουδές στο Κίεβο της Ουκρανίας (τότε ΕΣΣΔ) στη σχολή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Κιέβου, από όπου αποφοίτησε με άριστα.


Ατομικές δεξιότητες και ικανότητες


Μητρική: ελληνική


Άλλες γλώσσες: αγγλική -άριστη χρήση (κατανόηση, ομιλία, γραφή)

γαλλική-άριστη χρήση (κατανόηση, ομιλία, γραφή)

ισπανική -άριστη χρήση (κατανόηση, ομιλία, γραφή)

ρωσική- άριστη χρήση (κατανόηση, ομιλία, γραφή)

ιταλική-βασική χρήση (κατανόηση)


Κοινωνικές δεξιότητες: Επικοινωνιακός (ενασχόληση με τα κοινά )


Οργανωτικές δεξιότητες: Οργανωτικός και με διοικητικές ικανότητες ( διοίκηση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου, 3000 υπάλληλοι)


Δεξιότητες πληροφορικής: Χρήστης Η/Υ (office, internet), μεγάλη εξοικείωση με την τεχνολογία και όλα τα νέα gadgets της αγοράς


Ειδικές γνώσεις: Τραπεζικό Δίκαιο, Εταιρικό Δίκαιο και Αεροπορικό Δίκαιο (δικηγόρος στην Εμπορική Τράπεζα και νομικός σύμβουλος-δικηγόρος αεροπορικής εταιρείας)


Πρόσθετες Πληροφορίες


2007-σήμερα: Ταμίας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας (πρώην Ελληνοσοβιετικός)

2008-σήμερα: Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολών Ε.Σ.Σ.Δ.

2007: Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β΄Αθήνας

2004-2005: Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης ΠΑ.ΣΟ.Κ.

1994-2002: Δημοτικός Σύμβουλος Καισαριανής (πλειοψηφών)

1992-1994: Εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας